29 Νοεμβρίου 2012

Ζυμώσεις για νέο κόμμα στην κεντροαριστερά

0 σχόλια

Ζυμώσεις για νέο κόμμα στην κεντροαριστερά

Ως ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος στην κεντροαριστερά ερμηνεύεται η κοινή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ με έξι κινήσεις από το χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μανιάτης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ άνοιξε την συζήτηση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "η πρόκληση σήμερα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου δεν είναι, όπως μέχρι τώρα, πώς θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος που παράγει το καπιταλιστικό σύστημα αλλά με ποιό τρόπο και με ποιές κοινωνικές συνθήκες θα παράγεται αυτός".
Ο κ. Μανιάτης απηύθυνε πρόσκληση προς όλα τα κόμματα και τις κινήσεις να προσέλθουν σε ένα ειλικρινή διάλογο ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς προϋποθέσεις και από μηδενική βάση ενώ κάλεσε όλο το δημοκρατικό κόσμο να αντισταθεί στη δράση της Χρυσής Αυγής.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, παρέμβαση έκανε ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν ξανά τα λάθη του παρελθόντος και τα οποία δεν επέτρεψαν την συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού με τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Πρόσθεσε ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ μόνο του, ούτε η ΔΗΜΑΡ μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εκπροσώπησης ενός ισχυρού πόλου στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Πρότεινε την καθιέρωση ενός μόνιμου φόρουμ διαλόγου όλων των κινήσεων και φορέων ανοικτό χωρίς προαπαιτούμενα για τον συντονισμό και την κοινή τους δράση.
Εκ μέρους του "Κοινωνικού Συνδέσμου" ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στον οποίο θα ενσωματωθούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του κεντροαριστερού χώρου καθώς για όλους που κινούνται στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Τόνισε εξάλλου ότι επιβάλλεται να δημιουργηθεί εξ αρχής ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πως ο κεντρικός άξονας της πολιτικής πρέπει να είναι το δίπτυχο λιτότητα στις παροχές και ανάπτυξη.
Παρεμβάσεις έγιναν ακόμη από τον Θανάση Κοντογιώργη από την κίνηση "ΜΠΡΟΣΤΑ", ο οποίος πρότεινε να διεξαχθεί ανοικτός διάλογος με την κοινωνία για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κρίση της χώρας και την ανάγκη να σχηματισθεί νέο κόμμα, από τον Λάμπρο Παλάντζα, της κίνησης "Νέοι Μεταρρυθμιστές", που ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να "δοθεί η μάχη εντός του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για να γίνουν πλειοψηφία οι μεταρρυθμιστικές απόψεις και μετά να σχηματισθεί νέος φορέας".
Από την "κίνηση 2012" ο Δημήτρης Ψυχογιός είπε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν ενέργειες που θα ακυρώνουν την αναγκαιότητα συντονισμένης πορείας ενώ ο Δημήτρης Κατσαντώνης από την "κίνηση Π80" πρότεινε ιδρυτικό συνέδριο νέου φορέα την άνοιξη από μηδενική βάση προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Προηγήθηκε συζήτηση για τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της χώρας μετά την απόφαση για την καταβολή της δόσης από το Εurogroup με την συμμετοχή του πρώην υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη, του καθηγητή Γιάννη Καλογήρου, στελεχών από τον χώρο των επιχειρήσεων και πρώην στελεχών στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Ν. Καρανίκας, στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, πρώην στελέχη του ενιαίου ΣΥΝ και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου